miercuri, 30 martie 2011

O nouă dragoste

Mi-am cumpărat o nouă bicletă, pe care vreau să o prezint pe scurt. În primul rând trebuie să menționez că și pe aceasta, ca și pe Blacky am cumpărat-o tot de la Magazinul de Biciclete Bicishop.ro, cărora le mulțumesc pentru tot ajutorul oferit în alegerea și achiziționarea acestei biciclete.
Cube LTD Comp

Un pic de reclamă:
Bicishop Extrem pot fi găsiți la:
 Acum să trecem la prezentare:
Noua bicicletă este Cube LTD Comp model 2011

Cadrul este realizat din aluminiu 7005 double-butted.
Furca Rock Shox Tora TK Air cu o cursă de 100 mm are funcția de Lockout (pe ghidon), preload si rebound.
Schimbătorul spate este Shimano Deore XT Shadow, iar cel din față este Shimano SLX. Restul detaliilor tehnice vă las să le citiți pe site-ul producătorului. Menționez doar o diferență pe care am observat-o la capitolul echipare, bicla mea a venit încălțată cu modelul de avenlopă Rocket Ron în loc de Rapid Rob.


Momentan nu am apcuat să merg foarte mult pe biclă, am mers ieri de la magazin până la Earth Hour și acasă, iar azi o tură rapidă prin Poli, așa că mai multe informații vor urma ceva mai târziu.

Update:

Am înscris-o şi la concurs, aşa că dacă vă place vă rog să o votaţi aici: Concurs Freerider


Mulţumesc!


joi, 24 martie 2011

Blacky

Am tot citit review-uri despre bicicleta, si trebuie sa spun ca le-am gasit folositoare. Te ajută să îți formezi o opinie despre bicicleta care te interesează. Am actuala mea bicicletă, pe care am botezat-o Blacky de un an de zile. De fapt cred ca împlinește un an pe 28 martie, dacă îmi aduc eu bine aminte, așa că este timpul să scriu câteva cuvinte despre ea.

Configurația inițială:
Cube Aim 2010
Culoare: Negru mat
Cadrul profil MTB din aluminiu
Furca: Sontour XCM v3 100mm cu lockout si preload
Schimbător spate Shimano Alivio 8v
Schimbător față Shimano Altus
Manete schimbătoare si frână integrate de la Shimano
Butuc pedalier: UN26
Angrenaj pedalier Shimano
Lanț Shimano HG53
Casetă de pinioane Shimano HG30
Jante Mach1 duble
Butuci roți Shimano
Spițe din aluminiu, argintii
Anvelope Schwalbe Smart Sam

Am parcurs cu ea ~ 2500 Km, pe asfalt, pământ, noroi, macadam și chiar zăpadă și gheață.

Prima problemă tehnică a apărut la primul concurs de MTB la care am participat, respectiv Prima Evadare, când la Km. 15 a trebuit să abandonez întrucât am rupt urechea schimbătorului am îndoit un pic patina și am rupt lanțul. Așa ca imediat după am schimbat urechea și lanțul. Lanțul actual este produs de KMC, și rezistă în continuare. Trebuie să menționez că ruptura nu s-a datorat bicicletei ci utilizării necorespunzatoare, noroiul amestecat cu piatră acumulăndu-se în mari cantități, moment în care am schimbat și viteza forțând.

Am participat la concursul de la Azuga, unde nu am avut nici o problemă.

Prin luna august, după o tură la Comana mi s-a părut că am un mic joc la angrenajul pedalier, așa că am mers la service, unde mi s-a spus că butucul are un mic joc, nu este încă de aruncat dar are un mic joc, așa că m-am hotărât să îl schimb. Și dacă tot am schimbat butucul am schimbat to angrenajul și am ales un Truvativ Isoflow.

Am participat la concursul de la Predeal, pe care din nou l-am terminat fără probleme.

Butucii roților în schimb dădeau semne de oboseală, așa că în decembrie am profitat de reduceri (care până la urmă nu au mai fost chiar reduceri) și am schimbat la roata după spate butucul cu un Shimano Deore pentru disc, spițele DT Swiss Champion Black, si niplurile DT Swiss de aluminiu roșii. Când au desăcut roata au constatat că se slăbise un pic caseta de pinioane iar butucul era terminat, ce este drept nu fusese desfăcut și curățat deloc.

Bicicleta merge în continuare fără probleme, nu am avut nevoie să schimb altceva la ea. Probabil butucul pe față este și el cam obosit, și schimbătorul spate care a suferit la Prima Evadare.

Este o bicicletă din gama entry-level, cu o echipare decentă pentru cât am plătit pe ea, 1850 Lei și pe care o recomand cu încredere. Bicicleta am cumpărat-o de la Bicishop prin intermediul Card Avantaj, plătind-o astfel în 12 rate lunare fără dobândă. Cei de la Bicishop au fost foarte amabili, oferindu-mi explicații și ajutându-mă să iau o decizie, și chiar livrându-mi bicicleta acasă. Astfel am putut să plătesc cu cardul acasă, fără să trebuiască să mă deplasez la magazin pentru asta.



Între timp din dorința de a trece la o echipare mai bună am comandat o nouă bicicletă tot de la ei, și tot un Cube, pentru că am fost foarte mulțumit de această marcă. Dar despre asta într-un articol viitor.

marți, 22 martie 2011

Ce faci de Earth Hour?

Se pare că am prins gustul la jocul de leapșa pe blog, pentru că mi-a venit ideea de a lansa eu un joc de leapșa.

De această dată este legată de articolul anterior, și anume de evenimentul Earth Hour.

Regulile sunt simple, vă invit să răspundeți la câteva întrebări legate de acest eveniment:
  • Ce faceți în ora Earth Hour? (adica pe 26 martie între orele 20:30 și 21:30?
  • Ce vă propuneți să faceți în afara acelei ore pentru mediu?
Eu sâmbătă voi participa opri toți consumatorii electrici din casă și voi participa la evenimentul din București, ce începe la ora 17:30 în Piața George Enescu și se va termina după ora 21:30. Cred că este de la sine înțeles că voi participa la marșul ciclist organizat cu ocazia acestui eveniment, alături de cele câteva sute de bicicliști care mă aștept să participe la acest eveniment.

Îmi propun să merg mai mult cu bicicleta și mai puțin cu mașina, și să mă implic în acțiuni de protejare a mediului și de promovare a bicicletei.

Leapșa merge mai departe la Andrei Chiriac, Radu Balan, Marian Vulpe, Gabriel GMC și Vlad Dulea, precum și la toți cei ce doresc să intre în acest joc.

Mai mult decât o oră

Vorbeam duminică cu Ruxandra de evenimentul Earth Hour și îmi spunea că ea s-a implicat și în anii anteriori. Chiar încerca să îmi aducă aminte că anul trecut a vrut să mă implice și pe mine, iar eu nu am înțeles semnificația evenimentului. Recunosc că nu îmi aduc aminte și că nu m-am implicat până acum în nici un fel de proiect de protejare a mediului și că habar nu aveam ce înseamnă cu adevărat această campanie. Vorbind cu multe persoane am observat că sunt destui care nu înțeleg semnificația acestui eveniment și recunosc că dacă nu aș fi fost motivat să mă interesez și să mă documentez probabil aș fi rămas și eu la fel de ignorant.

Anul acesta ceva s-a schimbat, poate m-am mai maturizat eu (neaaah, nu se poate), poate văd lucrurile altfel, poate faptul că la sfârșitul lunii mai aștept să vină pe lume fetița mea și vreau ceva mai bun pentru ea,  poate evenimentele ce au loc în ultima vreme la nivel mondial (tragedia din Japonia, războaiele din lumea arabă) s-au poate datorită faptului că mi s-a oferit ocazia de a mă implica în mod activ în acest eveniment. Sincer cred că este câte un pic din fiecare.

După cum spuneam am căutat pe internet, am citit, am întrebat pe unul și pe altul, și am înțeles un lucru cred eu important. Sunt mulți care se întreabă, și pe bună dreptate, cu ce ajută la salvarea planetei faptului că timp de o oră sting lumina. Ei bine, gestul în sine nu poate salva planeta, cu toate ca dacă stăm să analizăm la nivel macro, se produce o economie fantastică de curent, care după cum bine știm nu este întodeauna verde. Binențeles că această economie tot la un nivel macro poate ajuta și ecnomia țării în care locuiești. Spre exemplu România cu toate că produce multă energie electrică, exportă o mică parte din această energie și importă mult mai multă.

Lăsând la o parte acest aspect cred că această campanie trebuie privită în ansamblul ei. Fiecare om care participă la această campanie având rolul său important. Hai să privim lucrurile un pic altfel. Dacă în fiecare an donăm 100 de lei către o asociație care se implică în protejarea mediului, vom avea un impact mic, acei bani fiind folosiți în diferite acțiuni întreprinse de acea asociație, dar dacă vom mai convinge înca două persoane să facă același lucru, impactul va fi mai mare. Earth Hour a crescut de la un an la altul fantastic, ajungând la cifre impresionante. Dacă în 2007 evenimentul avea loc în orașul Sidney, în 2008 au participat la eveniment 50 de milioane de oameni din 35 de țări, în 2009 4100 de orașe din 88 de țări se implicau în campanie, iar în 2010 sute de milioane de oameni din 128 de țări au stins lumina. Și în România sunt mulți oameni ce doresc să se implice. Earth Hour a fost organizat la noi în țară pentru prima oară în 2009, când 15 orașe au susținut și s-au implicat în această campanie, rezultatul fiind că două milioane de români au stins luminile. În 2010 37 de orașe din țată noastră au ales să participe la această campanie.


Earth Hour este cea mai mare campanie de protejare a mediului la nivel mondial. Această manifestare este organizată de WWF, una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în domeniul protejării mediului.

Pentru a participa la această campanie tot ce trebuie să faceţi este să stingeţi toate luminile pe data de 26 martie între orele 20:30 şi 21:30. Deasemenea vă puteţi implica activ în această campanie, prin intemediul platformei www.beyondthehour.org, promovând acest eveniment la servici, în familie, între prietenii dvs. sau chiar clienților dvs.

Anul acesta vor participa la acest eveniment 51 de orașe din România, în toate organizându-se evenimente ce sărbatoresc această campanie, pentru că Earth Hour nu mai este doar o campanie ci a devenit o sărbatoare mondială. Pe 26 martie este sărbătoarea Pământului.

În concluzie nu este vorba doar de un eveniment social sau despre o pană de curent globală, ci de a face cât mai mulți oameni să realizeze impactul lor asupra mediului și de a face ceva.

Din acest considerent a fost creată platforma www.beyondthehour.org, care este tradusă în 10 limbi și oferă multiple modalități de comunicare. Pe lângă versiunea pentru telefoane mobile platforma pune la dispoziție o aplicație pentru iPhone și una pentru telefoanele ce folosesc sistemul de operare Android. Tot aici bloggerii au la dispoziție widget-uri ce permit comunicarea blogului lor cu această platformă. Dar cel mai importat este că puteți citi promisiunile legate de protecția mediului făcute de oameni din întreaga lume, si o puteți adaugă și voi pe a voastră.

Dacă vreți să aflați mai multe despre această campanie accesați www.earth-hour.ro

Pentru cei din București se va organiza un eveniment în Piața George Enescu, de unde de altfel se va da startul marșului ciclist la care sunt așteptați toți cei ce știu să meargă pe biciclete.

joi, 17 martie 2011

Melodiile preferate din filme

În ultima vreme nu am mai scris pe blog decât articole legate de bicicletă şi ture cu bicicleta. Dar uite că în urma invitaţiei primite de la Radu Balan scriu un articol cu un subiect complet diferit. Bloggerilor le place sa joace leapşa, aşa că cei de la UTV au lansat Leapsa: Melodia ta preferata dintr-un film. Nu prea mă uit la televizor, aşa că în mod normal nici nu aş fi pomenit de UTV, dar intrând pe site-ul lor am observat că şi ei susţin campania Earth Hour, ca şi mine. Ei au lansat acest "joc" ce a trecut de la un blogger la altul, şi în final Radu mi-a aruncat mie mănuşa.

Radu deja am văzut ca a menţionat două melodii care îmi plac şi mie foarte mult, aşa că nu le voi mai repeta şi eu.

Unul dintre filmele mele preferate este Vioara Roşie (The Red Violion/Le violon rouge), film ce are o muzică extraordinară, câştingând de altfel multe premii pentru muzica originală din film, printre care şi un Oscar în 2000. Îmi place toată muzica din acest film, dar nu o să amintesc decât tema principală (Main Theme) şi Kaspar Weiss, Musical Prodigy. Restul vă las pe voi să le descoperiţi urmărind acest film extraordinar cu o muzică deosebită.


O altă melodie care îmi place foarte mult este Princes of the Universe a formaţiei Queen. Melodia este din filmul Highlander.







Vreau să mai aduc aminte de muzica din Regele Leu (The Lion King):






Sper că vă plac selecţiile mele!

În continuare leapşa merge la Andrei Chiriac, şi Marian Vulpe

sâmbătă, 12 martie 2011

În căutarea cetăţii Argedava

Plănuiam această ieşire de anul trecut, dar a trebuit să aştept vremea frumoasă. Dealtfel evenimentul l-am creat încă din luna februarie, dar am amânat de două ori această ieşire datorită vremii neprielnice.

Pentru această sâmbătă prognoza suna promiţător: 15-18 grade C fără vânt. Recunosc că eram un pic sceptic, considerând că miercuri încă era foarte frig in Bucureşti. Ei bine, a fost atât de cald încăt mulţi participanţi au mers în pantaloni scurţi şi tricou.

Harta iniţială:

Bike route 820565 - powered by Bikemap
 

La start, lângă statuia Eroilor Sanitari
Ne-am adunat dimineaţă în parcul Eroilor, şi apoi am pornit frumos încolonaţi către ieşirea spre Bragadiru. Ne-am înşirat pe câţiva kilometri, diferenţa nivelului de pregătire fiind clar vizibilă, dar asta nu ne-a împiedicat să ne simţim bine. Ne-am regrupat de câteva ori pe traseu şi am pornit mai departe.

În satul Bulgaru ne-am încurcat niţel, şi cei mai rapizi au făcut kilometri buni în plus, în timp ce alergam să îi întorc pe drumul cel bun. De aici, o vreme ne-a fost ghid Albert, care cunoscând zona ne-a condus printr-o pădure superbă. Dacă până aici am avut parte doar de asfalt şi macadam, aici am dat peste petice de zăpadă pe aleile din pădure, apoi a urmat pamânt, pământ moale, un pic de noroi, iarba uscată care se lipea pe roţile deja incărcate cu noroi. Ne-am regrupat un pic, ne-am orientat, şi în curând am ieşit pe un drum de balastieră pe marginea Argeşului, pe care l-am traversat pe un pod făcut dintr-un fel de dale de la terasamentul de tramvai. Am trecut printr-o balastieră, unde ne-au alergat câinii, apoi am făcut un popas mai lung. Bineînţeles că socoteala de acasă nu se potriveşte întodeauna cu cea din balastieră, şi aici ne-am împărţit în două cete. Unii au pornit către barajul de la Mihăileşti şi au făcut un ocol pe acolo, în timp ce restul au făcut cale întoarsă un pic, şi am reuşit să găsim drumul către colina Argedavei.
Bicicliştii au cucerit Argedava

Aici am făcut un popas de o oră şi parcă nu se mai terminau bicicliştii de sosit. Aici m-am gândit să fac o numărătoare a celor prezenţi. WOW! Ce înseamnă un pic de căldură... 55 de biciclişti stăteau împreună pe colina fostei cetăţi a lui Burebista.

Ruinele din păcate nu pot fi văzute, fiind acoperite de pământ. Cu toate acestea se pot vedea urme ale zidurilor acoperite de pământ.

După ce am făcut un popas de ~ o oră un mic grup s-a hotărât să pornească spre casă. La scurt timp s-a pus în mişcare şi al doilea grup. Asta a fost partea care nu prea mi-a plăcut, faptul că ne-am împărţit în grupuri şi grupuleţe. Unii erau grăbţi să ajungă acasă, alţii au considerat că au stat suficient, alţii au preferat să mai stea la o bere. Chiar şi acest trei grupuri s-au împărţit în altele mai mici pe drum, unii fiind mai rapizi. Prin urmare, eu plecând cu grupul doi am prins din urmă o mică parte a primului grup. Hai să încercăm pe viitor să fim ceva mai uniţi, plecăm împreună, ne întoarcem împreună. Cei mai rapizi trebuie să îi aştepte şi pe cei ce încă sunt la început, până la urmă toţi am fost cândva la început, şi toţi am avut nevoie de sprijin.

În final ce mai rămăsese din grupul nostru a făcut un ultim popas de regrupare şi odihnă înainte de intrarea în oraş.

Am mâncat, ne-am hidratat, şi am pornit din nou către oraş.

Am intrat pe Şos. Giurgiului şi la Eroii Revoluţiei ne-am luat la revedere şi ne-am îndreptat către casă.

Din păcate mi-am uitat ciclometrul acasă, aşa că nu pot spune decât ca per total eu am parcurs aproximativ ~ 65 Km.

A fost o zi superbă, alături de prieteni vechi şi prieteni  noi, ce împărtăşesc aceaşi pasiune pentru bicicletă ca şi mine.

Vă mulţumesc că aţi venit şi sper că v-aţi simţit şi voi la fel de bine ca mine. Aştept părerile voastre, sau sugestiile pentru viitoarele ieşiri.

Update:
Distanţa parcursă ~ 73 Km.
Viteza medie ~ 15,77 Km/h
Statistici oferite de Andrei Vokurek. Mulţumesc!

P.S.: Am inscris o fotografie de la eveniment in concursul foto de pe freerider.ro, daca va place va rog sa o votati!


Multumesc!

luni, 7 martie 2011

Cu bicla la Băneasa

La Zoo
Cum în ultima vreme am fost la Comana şi la Cernica, m-am gândit că ar fi timpul să mai incercăm şi alte păduri din jurul oraşului, aşa că pentru duminica asta (6 martie) am ales pădurea Băneasa.

M-am trezit pe la ora 7 dimineaţa şi am început să mă pregătesc. Am verificat incă o dată bicicleta şi rucsacul să am tot ce îmi trebuie la mine, l-am trezit şi pe Ionuţ, şi la 9 m-am întâlnit cu el în Crângaşi. Tot aici au venit şi Adrian cu prietena lui. Am admirat noua ei bicletă, un Corratec SuperBow Trail. Am traversat podul Grant şi în dreptul Mânăstirii Caşin ne-am întâlnit cu Ela şi am pornit toţi către grădina zoologică din Băneasa. Aici am aşteptat aşa cum anunţasem până la ora 11:00, timp în care au venit şi ceilalţi participanţi la plimbare. Am fost ~ 15 persoane, din care vreo 3 fete.
Lângă fortul Otopeni

Am pornit toţi la drum, întâi pe asfalt apoi pe un drum de macadam acoperit cu un strat subţire de noroi, apoi am intrat în pădure pe traseul de la Prima evadare. În pădure pământul era acoperit parţial cu zăpadă şi gheaţă, dar fără a pune probleme deosebite. Am ajuns la şoseaua de centură pe care am traversat-o şi ne-am continuat drumul pe şoseaua de centură până la fortul Otopeni. Aici ne-am noroit bine toţi şi am intrat să vizităm fortul. Un băiat şi o fată au avut ghinionul de a cădea în apă până la brâu, aşa că a trebuit să facem focul pentru a se usca un pic. După ce am stat o vreme lângă foc, am pornit înapoi spre oraş. Câţiva dintre noi ne-am oprit in Herăstrău la o cârciumă să bem o bere, un vin fiert.

În fortul Otopeni
Când am ieşit deja se lăsase frigul şi bătea un vânt puternic aşa că am pornit rapid către casă.

A fost o zi şi o plimbare frumoasă aşa cum trebuia pentru prima ieşire din această primăvară.

Distanţa totală parcursă de mine: 39,50 Km
Viteza medie: 16.1 Km/h

A mai scris despre aceasta plimbare şi Andrei care a realizat şi un montaj foto-video frumos.

marți, 1 martie 2011

Sfârşit de iarnă, început de primăvară

În primul rând, astăzi fiind 1 martie, ziua marţişorului, vreau să vă doresc tuturor o primăvară frumoasă!


Îmi propusesem ca în luna martie să parcurg minim 100 Km pe bicicletă, din păcate datorită vremii şi lipsei de timp nu am reuşit să îmi ating acest obiectiv şi am făcut doar 34,50 Km în şaua bicicletei.

În schimb pot spune că am profitat la maxim de vreme, şi am avut două ieşiri cu bicicleta pe zapadă. Întâi am fost pe 12 februarie la Comana. Dacă anul trecut am fost primavara şi vara, clar trebuia să avem şi o tură: Iarna la Comana. Acum mai lipseşte şi o tură de toamnă, ca să fie circuitul anotimpurilor complet. Binenţeles voi merge din nou şi in primavară şi în vară la Comana. Probabil tura de primăvară va fi prin aprilie, sau în mai cu ocazia sărbătorii bujorului pe care anul trecut am ratat-o.

Apoi pe 26 februarie am făcut Încă o tură de iarnă în pădurea Cernica, dar spre deoesbire de data trecută, acum chiar am reuşit să mergem pe biciclete, şi a ieşit o tură foarte frumoasă şi solicitantă în acelaşi timp.

În luna martie sper sa acumulez un minim de 250 de kilometri. Se anunţă şi vreme bună aşa că am pregătit nişte ieşiri frumoase. Pentru primul weekend probabil vom merge într-o tură în pădurea Băneasa, iar weekendul următor probabil vom face tura din sudul capitalei, în căutarea cetăţii dacice Argedava.

Tot în luna martie mă gândesc că vom reîncepe probabil ieşirile de la Drumul bicicletei, şi voi participa la un eveniment deosebit, Earth Hour 2011, despre care vă voi povesti mai multe într-un alt articol.